Ga naar de inhoud

Hoe jij nog meer CO2 bespaart bij je volgende (online) vergadering?

Door vanop afstand met elkaar te overleggen bespaar je tijd en (milieu)kosten. Maar wist je dat je het energie- en dataverbruik sterk kan beperken als je de videofunctie uitschakelt bij het online vergaderen? In je portefeuille zal je dat niet meteen voelen, maar je bewijst er moeder aarde een dienst mee.

WINST IN TIJD EN CO2-UITSTOOT​

Wat reeds bestond voor de coronacrisis, heeft een enorme boost gekregen sinds de eerste lockdown: online vergaderen. Ondanks de eerste digitale moeilijkheden zoals “ik zie jullie niet” of “ik kan mijn scherm niet delen”, lijken de meesten het vergaderen via de online platforms ondertussen aardig onder de knie te hebben. En we maken ook kennis met de voordelen. We moeten ons niet meer verplaatsen en winnen aan pendeltijd. Daarnaast ligt de grootste winst in onze CO2-uitstoot. Voor het klimaat is online vergaderen alleszins zeer voordelig. We hebben het even voor je uitgerekend:

1 uur communiceren via videoconferencing =

26-38g CO2 (afhankelijk van het type platform)

Dit komt overeen met gemiddeld een kwart van een kilometer rijden met een stadswagen. Met andere woorden: zelfs als je op slechts 10 km van huis een vergadering hebt, dan heeft een online meeting 40 keer minder impact. Goed bezig!

Met de auto 10 km naar een vergadering rijden, stoot evenveel CO2 uit als 40 uur online vergaderen.

Vergaderen zonder videofunctie: tot 96% minder impact.

Een recente studie van onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University wijst uit dat vooral de camera van je computer tijdens al die Zoom-meetings heel wat CO2 uitstoot. Doe je je camera daarentegen uit en zet je alleen het geluid aan, dan bespaar je maar liefst 96% energie. De videofunctie heeft namelijk een hoog dataverbruik, wat zijn weerslag heeft op energie en CO2.

Een onderzoek van het Franse Greenspector met een Android gsm toestel wijst op een impactbesparing van 61% van audio i.p.v. webcam. Schermdelen blijkt weinig invloed te hebben op het energieverbruik.

AFWEGINGEN VOOR DE TOEKOMST

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het uitsluitend online communiceren. Momenteel spreekt men meer en meer van zoom-moeheid, vervreemding en psychologische nawerkingen. Collega’s, klanten en partners ‘in real life’ ontmoeten zal vaak opnieuw nodig zijn. Maar het is goed om ook dan steeds de denkoefening te maken of een fysieke verplaatsing echt nodig is. Niet alleen om onnodige binnenlandse verplaatsingen (en files!) te vermijden, maar zeker ook als het op zakenreizen per vliegtuig aankomt.

De online vergaderplatforms zullen zeker een vaste plaats in ons werkleven houden. Even stilstaan bij de mogelijke gevolgen en alternatieven kan dus echt geen kwaad. Gewoon naar elkaar bellen met de gsm (of nog milieuvriendelijker de vaste lijn) is een groene en oldschool manier om belangrijke zaken af te stemmen met elkaar. En met Skype of whatsapp breidt je het aantal deelnemers makkelijk uit voor je audiogesprek.

LAATSTE TIP

En oh ja, nog een tip voor in je vrije tijd: Kijk je favoriete serie eens niet in HD, maar in Standard Definition. Je bespaart er 86% energie mee.

MEER INFO

Wil je extra tips voor duurzaamheid op jouw (thuis)kantoor? Ga zelf aan de slag met ons gratis e-book, of bel ons voor een grondige aanpak van jouw bedrijf.