Ga naar de inhoud

Met een kleine ingreep 6.000 liter water besparen op kantoor:

De afgelopen tijd hoor je steeds vaker berichten over droogte en een lagere grondwaterstand. Om onze omgeving én onze portemonnee een handje te helpen hebben wij ‘bespaarkranen’ onderzocht. Er is momenteel een groot aanbod aan opzetstukken die de watertoevoer sterk beperken zonder aan comfort in te boeten bij het dagelijks gebruik van je waterkraan.

Deze opzetstukken variëren voor elk gebruik, voor elk type kraan (diameter) en besparingspotentieel. Zo zijn er opzetstukken die het water beluchten, ‘mist’ verspreiden of gewoon veel minder water uit je kraan laten komen, maar wel met een hogere druk.

  • Het eerste type waterbespaarder is een zogenaamde ‘beluchter’, ook wel aerator, perlator of mousseur genoemd. Het zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt, waardoor er minder water per tijdseenheid gebruikt wordt. De lucht zorgt er voor dat de straal zijn waterdruk behoudt en de straal dus even krachtig blijft. Hierdoor wordt over het algemeen rond de 50% water bespaard. Beluchters worden al vaak toegepast in kranen voor keukens of sanitair.

  • Nieuw zijn mistkranen. Het water wordt door een verstuiver geleid waardoor er tot 90% minder water door de kraan loopt. Het normale verbruik van een kraan is 12 l/min, een mistkraan verbruikt 0,25 l/min. Deze kranen zijn ideaal als handenwassers, met een coronaproof resultaat.

  • Als derde optie twee zijn er doorstroombegrenzers. Het werkend mechanisme hierin is een ring van kunststof die de waterdruk opvoert en tegelijkertijd minder water doorlaat. Ze beperken het water met 50 tot 85%. Net als bij beluchters of mistkranen is het installeren zeer gemakkelijk doordat je het op elk type kraan kan aansluiten.

sparcio

VOORBEELDCASE BIJ JE THUIS

Een gezin met 3, hebben 3 doorstroombegrenzers op hun kranen gedraaid (keuken, badkamer en toilet). Ze deden de test tijdens de recente thuiswerkperiode, en zagen het waterverbruik dalen:  

  • situatie vóór (april 2020): 13,1 m³
  • situatie ná (mei 2020): 9,2 m³

Dit resulteert in een besparing van 3,9 m³ water. Aan het huidige watertarief van 4,3€ per m³ zorgt dit zomaar voor een besparing van 16,6€ per maand. De 3 doorstroombegrenzers (1 trio-jet 360 en 2 helix-safe) kochten ze aan voor 46€. Dit betekent dat ze de investering binnen 3 maanden hebben terugverdiend.

VOORBEELDCASE OP KANTOOR (10 werknemers)

Een kantoor met 10 medewerkers, waarbij 2 doorstroombegrenzers in de toiletruimte worden voorzien. Het verbruik met een normale wastafelkraan is 10 l/min. Het verbruik met een Helix doorstroombegrenzer is 1,35 l/min.

  • Situatie vóór: 7,36 m³/jaar 
  • Situatie ná: 1,59 m³/jaar

De 2 doorstroombegrenzers zorgen voor een besparing van 5,77 m³ (5.768 liter) water en 2 kg CO2. De doorstroombegrenzers zijn 20€ per stuk. Dit resulteert in een winst van 20,80€ per jaar (indien 4,3 euro per m³).

MEET THE MAKER

Het Zwitserse Neoperl is specialist in beluchters en doorstroombegrenzers. Je vindt hun gamma in de courante sanitairwinkel. Eenvoudige waterbespaarders zijn te vinden bij eco-logisch.be Mistkranen en innovatieve add-ons voor waterkranen vind je bij OxiWaterJet.

MEER INFO

Wil je meer handige informatie voor een duurzaam kantoor? Laat dan op onze homepagina jouw gegevens achter voor een gratis e-book