Ga naar de inhoud

Check-In naar Duurzaamheid: Het Green Key Label voor Hotels en Evenementenlocaties

Op bezoek in het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

Denk jij als bedrijf na over hoe milieuvriendelijk een externe vergaderlocatie is? Wil je je personeelsfeest steevast op een duurzame plek laten doorgaan? Of ga je voor zakenreizen bewust op zoek naar hotels die een stapje verder gaan voor de planeet? Dan ben je zeker al eens het Green Key label tegengekomen.

Van hotels tot conferentiecentra, deze faciliteiten hebben een impact op het milieu. Denk daarbij aan de talrijke bezoekers die zich moeten verplaatsen, het afval dat achterblijft, de verwarming of koeling die nodig is voor grote ruimtes, en zo verder. Gelukkig zijn er initiatieven zoals het Green Key label, die helpen om duurzame praktijken te bevorderen en positieve ingrepen te belonen.

logo Green Key Label

Wat is het Green Key label?

Het Green Key label is een wereldwijd erkend ecolabel voor duurzame accommodaties, MICE locaties, attracties en restaurants. Het wordt toegekend aan faciliteiten die voldoen aan strikte criteria op het gebied van milieubeheer en duurzaamheid. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar energie- en waterbesparing, afvalbeheer, materiaalbeheer, betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en communicatie over milieuvriendelijke praktijken.

Zo zorgt het Green Key label er niet alleen voor om de negatieve impact op het milieu te verminderen, maar ook om bewustzijn te creëren bij reizigers en bij te dragen aan een meer verantwoorde vorm van toerisme.

Het label biedt bovendien heel wat voordelen voor deelnemende bedrijven: niet alleen wordt de onderneming aantrekkelijk voor milieubewuste bezoekers, je kan ook flink wat geld besparen. 

"Inzetten op duurzaamheid en het behalen van het Green Key label blijkt een goede zet te zijn voor BMCC. We merken dat onze klanten dit belangrijk vinden." (Sarah Cornand, directeur BMCC)
vooraanzicht Bruges Meeting & Convention Centre

Green Key in de praktijk in hartje Brugge

Wij gingen een kijkje nemen in het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC). Voor zowel hun beurshal, auditorium als vergaderzalen en cateringruimte kregen ze in 2023 het Green Key label. Dit zijn enkele van hun concrete duurzame ingrepen:

🚲 Mobiliteit: Bezoekers worden aangemoedigd om in de eerste plaats te voet, met de trein of met de fiets te komen. Hoe? Deze opties staan als eerste vermeld op hun website en in mails naar bezoekers. Het BMCC ligt immers op 10 minuten wandelen van het station en is voorzien van een ruime ondergrondse fietsenstalling.

💧 Water: Het groendak op het gebouw buffert regenwater, zuivert de lucht én reguleert de binnentemperatuur. Het opgevangen regenwater wordt bijvoorbeeld hergebruikt in de toiletten.

⚡️ Energie: Op het dak bevinden zich 642 zonnepanelen. Deze leveren een jaarlijkse besparing van 38 ton CO2. Bovendien maakt het verwarmings- en koelsysteem gebruik van geothermie of aardwarmte (BEO-veld).

♻️ Afval: In elke ruimte zijn er vuilnisbakken beschikbaar voor gescheiden afvalinzameling (papier/karton, glas, PMD en restafval). Het gebruik van wegwerpservies is niet toegestaan, zoals overeengekomen met de cateraars.

🐝 Biodiversiteit: Er staan twee bijenkasten op het groendak van het BMCC, waarin maar liefst 100.000 bijen verblijven. De honing die hier geoogst wordt, is bovendien een origineel relatiegeschenk.

Bruges Meeting & Convention Centre bijenkasten op dak

Ook een duurzame impact maken met je volgende vergaderlocatie of personeelsfeest? Check dan zeker alle mooie eventlocaties in België met een Green Key label.

Nog meer inzetten op duurzame zakelijke events en duurzame zakenreizen? Wij helpen je graag op weg. Mail info@duurzaamkantoor.be.