Ga naar de inhoud

Goede voornemens: "traplopend” het nieuwe jaar in!

Nu het nieuwe jaar gestart is, maken heel wat mensen goede voornemens. Staat dit jaar meer bewegen op de agenda? Zoek het niet te ver en kies voor de trap in plaats van de lift. Dat een hele dag zitten niet goed voor je is, dat weten we al. Maar consequent de trap nemen, daar hebben we vaak een duwtje voor nodig. Door de trap te nemen, beweeg je meer en verbrand je dus ook meer calorieën. Ontdek in dit artikel hoe traplopen bijdraagt aan een goede gezondheid en krijg tips over hoe je traplopen kan aanmoedigen tijdens de werkdag.

grote-moderne-houten-traphal-werknemer-traplopen

De trap als mini work-out

Met de trap verbruik je veel meer calorieën dan wanneer je de lift neemt. Bij 5 minuten traplopen verbrand je gemiddeld 48 kcal: dat is dubbel zoveel dan wanneer je zou wandelen en zelfs meer dan wanneer je buiten zou hardlopen. Per verdieping komt dit neer op 3 kcal. Het exacte aantal calorieën hangt af van je gewicht. Je kan eenvoudig berekenen hoeveel kcal jij per minuut verbrandt met traplopen, namelijk: 0,13 x je gewicht.

Wist je dat traplopen ook goed is voor de concentratie? Je hartslag gaat omhoog en je hersenen krijgen er een betere doorbloeding door. Zo kan je weer met extra focus aan de slag gaan. Sla bovendien geen treden over. Hoe meer treden je neemt hoe groter het effect op je gezondheid. Dankzij het traplopen heb je dus echt geen excuses meer om je goede voornemen om meer te bewegen niet vol te houden.

Met de trap verbruik je meer calorieën dan bij het joggen!
vrouw-houten-trap

Gedragsverandering omtrent traplopen

Maar hoe motiveer je jezelf en je collega’s nu om de lift links te laten liggen? Hiervoor zijn allerlei creatieve oplossingen of “nudges“. We deden een rondje Vlaanderen op zoek naar inspiratie.

Met slogans als “Vermijd gênante stiltes in de lift” of “Verbruik calorieën, geen elektriciteit. Neem de trap!” spoort de Stad Antwerpen haar personeel aan om vaker de trap te nemen. Elke maandag is er bovendien officieel uitgeroepen tot Liftloze Maandag. Misschien ook een leuk idee voor op jouw kantoor?

trapsticker-stad-antwerpen-verbrande-calorieën-traplopen
liftsticker-stad-antwerpen-lift-maandagblues
Geen lift naar succes, je moet de trap nemen.

Doe zoals het bedrijf Cayman. Iedereen die bij Cayman binnenkomt, heeft drie verschillende keuzes om naar boven te gaan: de lift, de trap of de klimmuur.

sticker-cayman-muur-lift-trap

Aanmoedigende woorden werken altijd. En dat weten ze bij Ikea ook. Ben je hun motiverende boodschap al tegengekomen bij het winkelen?

trapsticker-ikea

Of ga voor een iets drastischere oplossing: schakel de lift volledig uit. Dat deed advocatenkantoor DUX I LAW uit Vilvoorde bij de renovatie van hun kantoor met 3 verdiepingen. “Het onderhoud van de oude lift bleek erg duur, dus bij de renovatie werd ze gewoon buiten werking gesteld. Iedereen is het hier gewoon om altijd de trap te nemen!”, zegt zaakvoerder Kristoff Simons.

Het is belangrijk om het gebruik van de trap zo eenvoudig mogelijk te maken. Je zal er dus voor moeten zorgen dat iedereen weet waar de trap juist is. Zo kan je opvallende pijlen of voetafdrukken op de grond plakken die leiden naar de trap. Werknemers of bezoekers zullen sneller geneigd zijn om deze richting te volgen. En tot slot, wist je dat de trap nemen vaak ook gewoon sneller gaat dan de lift? Je moet nooit wachten en hoe vaker je traploopt, hoe vlotter het gaat.

Extra advies?

Meer weten over welzijn, energie en duurzaamheid in jouw (thuis)kantoor? Duurzaam Kantoor helpt je graag! Vraag onze officescan aan en ontdek het verschil, voor het milieu én voor jouw portemonnee.

Geraadpleegde bronnen

Be-Slank. (2015). Calorieën verbranden doe je met traplopen. Website: https://be-slank.nl/blog/2015/06/20/calorieen-verbranden-doe-je-met-traplopen/.

Idewe. (2019). De trap is goed voor uw brein. Website: https://www.idewe.be/-/de-trap-is-goed-voor-uw-bre-1.

Mensura. (sd). Laat de lift, neem de trap. Website: https://www.mensura.be/shared/media/download/5a855250e243d.

NN Belgium. (2016). Zo moedigt u werknemers aan om de trap te nemen.

Smart Circulair. (2021). Hoeveel bomen zijn er nodig voor de zuurstof van 1 mensenleven. Website: https://www.smartcirculair.com/hoeveel-bomen-zijn-er-nodig-voor-de-zuurstof-van-1-mensenleven/.

Would Be Chef. (2023). Zoveel calorieën verbrand je met traplopen. Website: https://wouldbechef.be/nieuws/zoveel-calorieen-verbrand-je-met-traplopen/.