Ga naar de inhoud

Goede voornemens voor het ideale thuiskantoor in 2021

Thuis werken heeft vorig jaar een boost gekregen en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Want minder verplaatsingen betekent ook minder CO2-uitstoot en filestress. Maar zijn er nog voordelen? En hoe behoeden we onszelf voor de valkuilen? Wat kan je als werkgever doen?

ZORG VOOR JE RUG EN NEK

Op kantoor zijn we verwend met een degelijk bureau en bureaustoel. Om nek- en rugklachten te vermijden, zorg je er ook thuis voor dat je laptop of computerscherm op ooghoogte staat. Dit kan met een speciale standaard of door simpelweg een paar boeken onder je scherm te zetten. Wanneer je met een laptop werkt, dan gebruik je best een apart toetsenbord, zodat je polsen in een rechte lijn zijn als je typt.

Als werkgever kan je bijvoorbeeld de weggevallen vervoersonkosten vervangen door (korting op) de aankoop van ergonomisch bureaumateriaal (denk aan een zit-sta bureau)  voor thuis. Het verkopen van het afgeschreven kantoormeubilair kan ook een manier zijn om betaalbaar aan goed materiaal te geraken. 

EET GEZOND EN DRINK VOLDOENDE

Vergeet ook thuis niet voldoende (kraanwater) te drinken. Zet een karaf op je bureau en maak het wat interessanter door schijfjes citroen, limoen of muntblaadjes toe te voegen. Drink minimaal 1,5 liter water per dag, zo verhoog je je concentratie en ga je vermoeidheid tegen.

Omdat de koelkast op je thuiskantoor nooit ver weg is, is het ook gemakkelijker om gezonde tussendoortjes te eten. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit of verse soep.

Drink minimaal 1,5 liter water per dag, zo verhoog je je concentratie en ga je vermoeidheid tegen.

DE PAUZEKNOP

Gun jezelf af en toe een korte pauze, want er zijn geen collega’s in de buurt om je hieraan te herinneren. Er is zelfs pauzesoftware beschikbaar die je laat weten als het tijd is om even je scherm te verlaten. Voorbeelden hiervan zijn de gratis apps Workrave, Rise&Recharge of Big stretch reminder.

Ga weg van je bureau en loop eens rond of doe enkele stretchoefeningen. Maak er vooral een fysieke pauze van, dus leg de computer en smartphone aan de kant. Het is belangrijk om ook even mentaal te resetten. Ideaal dus om een nieuwe lading was in de machine te gaan steken 😊.

Hoe weersta ik alle afleidingen thuis?

Als de structuur en routine wegvallen, neigen we te zoeken naar afleiding via onze telefoon, tv en social media. Dit is uiteraard niet efficiënt voor de productiviteit.

  • maak elke avond een dagplanning voor de dag erna, inclusief pauze voor lunch en koffie
  • plan ook duidelijk eventueel kleine huishoudelijke taken in (bv. wasmachine vullen, kinderen ophalen), maar geef het een duidelijke afbakening in de tijd of een tijdsslot. Zie dit als een fijne pauze met wat beweging.
  • gebruik een (gratis) app op je smartphone om langere tijd geconcentreerd bezig te zijn zonder afleiding, bv. Forest

Gebruik een (gratis) app op je smartphone om langere tijd geconcentreerd bezig te zijn zonder afleiding.

We missen het sociaal contact

Thuis missen we de fijne babbels met de collega’s. Een oplossing hiervoor is om af en toe de werkdag te beginnen met een digitale koffieklets met je ganse team. Naast de niet-werkgerelateerde babbel (“hoe gaat het met je nieuwe hond?”) kan er afgesloten worden met het kort overlopen van het werk en verdelen van de taken.

Wanneer je al de digitale vergaderingen beu bent, kan je altijd een wandelvergadering inplannen, in de buitenlucht. Een fijne afwisseling! De meeste vergadertools werken ook op je smartphone.

MEER INFO

Wil je extra tips voor ergonomie of duurzaamheid op jouw (thuis)kantoor? Ga zelf aan de slag met ons gratis e-book, of bel ons voor een grondige aanpak van jouw bedrijf.