Ga naar de inhoud

Het reisbeleid van je bedrijf transformeren en de planeet helpen? Ontdek onze duurzame reistips en maak een verschil.

Hoewel zakenreizen vaak essentieel zijn voor groei en succes, kunnen ze ook erg negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Slechts 1% van de wereldbevolking zijn zakenreizigers, maar zij dragen bij aan de helft van de totale uitstoot in de luchtvaartsector. Opvallend is dat een derde van deze groep reist in business class, waardoor hun ecologische voetafdruk per kilometer 2,6 tot 4,3 keer groter is dan die van passagiers in economy class. Gelukkig groeit het bewustzijn en beginnen steeds meer bedrijven na te denken over hoe ze hun zakenreizen groener kunnen maken!

duurzame-zakenreis-mannen-in-pak-vliegveld
Zakenreizigers maken 1% uit van de wereldbevolking, maar zijn verantwoordelijk voor 50% van de luchtvaartuitstoot.

Het belang van duurzame zakenreizen

Zakenreizen zijn soms onvermijdelijk. Face-to-face ontmoetingen kunnen cruciaal zijn voor het opbouwen van sterke zakelijke relaties, het sluiten van deals en het verkennen van nieuwe markten. Maar deze reizen hebben een prijskaartje in termen van CO2-uitstoot, luchtvervuiling en natuurlijke hulpbronnen. Met de juiste inzet kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan de bescherming van de planeet, maar ook profiteren van kostenbesparingen, een positiever imago en tevreden stakeholders.

Aan de slag met een duurzaam reisbeleid

1. Digitale vergaderingen
Vermijd verplaatsingen en vergader zoveel mogelijk op afstand via tele- en videoconferentie. Zeker voor één-op-één afspraken is reizen meestal overbodig. Voorzie op kantoor een aparte ruimte voor televergaderingen, met de nodige technische voorzieningen, akoestische isolatie èn je logo op de muur als extraatje. Het voordeel van digitale vergaderingen is dat je via schermdeling makkelijk in documenten en rekenbladen kan werken.

2. De trein als eerste keuze
Kies je voor fysieke ontmoetingen, check dan eerst de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Neem de trein naar Europese steden die je op maximaal 7 à 8 uur kan bereiken, of die op minder dan 700 kilometer liggen. Denk je dat dit per sé langer duurt dan vliegen? Hou er rekening mee dat je 1 à 2u op voorhand op de luchthaven moet zijn, de lange check-in en de wachttijd aan de gate moet doorstaan. Bij aankomst is de luchthaven dan meestal ook nog eens ver buiten het stadscentrum (en je vergaderplek) gelegen.

zakenman-op-perron-treinstation-duurzaam-reizen

3. Krijg iedereen mee binnen je team.
Maak werknemers meer bewust van hun reisgedrag en keuzes. Communiceer goed waarom je reisrichtlijnen opstelt en wat de voordelen zijn. Op de (internationale) trein heb je bijvoorbeeld vaak meer ruimte en goede wifi om te kunnen werken.

“Je bent even weg uit je gewone werkomgeving. In combinatie met het voortschrijdend landschap geeft dat me inspiratie,” (professor Wim Bert, UGent)

Volg de evolutie van het aantal zakenreizen en hun uitstoot op, inclusief vliegreizen. Zet doelen uit en maak er eventueel een wedstrijd van onder je werknemers.

uhasselt-sustainable-travel-policy

4. Vliegtuig als laatste optie
Moet er toch gevlogen worden? Kies dan voor economy class, vermijd tussenlandingen en transfervluchten en voer een CO2-compensatie in (check Greentriper.org). Ga ook met de trein naar nabijgelegen luchthavens (Schiphol, Charles De Gaulle, Frankfurt, …).

5. Ecologisch logeren
Kies op je zakenbestemming ook voor een duurzaam hotel. Het Green Key-label geeft al een goede indicatie.

Duurzame zakenreizen zijn van cruciaal belang voor bedrijven die de verantwoordelijkheid willen nemen voor hun impact op het milieu. Heeft jouw bedrijf al een duurzaam reisbeleid? Wij helpen je graag op weg. Mail info@duurzaamkantoor.be.

Getriggerd door het thema? Meer lezen?

Meer info

Wil je meer handige informatie voor een duurzaam kantoor? Laat dan op onze homepagina jouw gegevens achter voor een gratis e-book. Wat meer hulp nodig? We helpen je graag verder met een office scan. Mail info@duurzaamkantoor.be

Geraadpleegde bronnen