Ga naar de inhoud

DE FIETS IS DE CORONAWINNAAR

Een opmerkelijke gevolg van de lockdown op het vlak van mobiliteit is dat de Belg massaal aan het fietsen sloeg. Niet alleen in de vrije tijd, maar ook als transportmiddel van en naar het werk. Veel fietswinkels konden in het jaar 2020 de bestellingen maar amper volgen! Hoe kan je als werkgever de fiets een prominente plaats geven in het pendelverkeer van je werknemers? En wat zijn de voordelen voor de werknemers zelf?

MOBILITEITSBUDGET

In de plaats van een standaard treinabonnement of bedrijfswagen, krijgen werknemers steeds vaker een “mobiliteitsbudget” van hun werkgever. Hiermee kunnen ze dan zelf een pakket vervoersmiddelen samenstellen. Er zijn heel veel mogelijkheden die – afhankelijk van het budget – gecombineerd kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kleinere bedrijfswagen, in combinatie met een fietsleasing. Wat zeker is: de fiets wordt belangrijker!

‘28% werknemers geïnteresseerd in fietslease via werkgever (studie Acerta 2020)’

IMPACT VAN DE FIETS IN WOON-WERKVERKEER

Enkele cijfers voor degenen die vorig jaar dus de (over)stap hebben gezet, of voor degenen die nog twijfelen:

Stel, je woont 10km van je werk, dan verbruik je met de fiets per dag 618 kcal (indien je ongeveer 70kg weegt).  Als je weet dat je per dag ongeveer 2000 à 2500 kcal moet verbranden, dan zit je op dat vlak al goed. En wist je dat.. elke dag dat je je wagen thuis laat, stuur je 2,5 kg minder CO2 de lucht in.

FIETSMOGELIJKHEDEN

Wil je als werkgever de fiets integreren in je bedrijfscultuur? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Fietsleasing: fiets naar keuze en op maat, onderhoud en verzekering inbegrepen. De werknemer betaalt een kleine maandelijkse bijdrage.
    bv. plooifiets (combineren met openbaar vervoer), bakfiets (combineren met
    kinderen ophalen), speedpedelec (voor de langere afstanden). Kijk bijv. op Cyclis.be.
  2. Poolfietsen op kantoor: enkele fietsen gratis ter beschikking op kantoor voor korte verplaatsingen en vergaderingen in de buurt, tijdens de werkuren. Ideaal voor een bedrijf in stedelijk gebied.
  3. Deelfietsen: eventueel te combineren met openbaar vervoer. Wanneer je van trein of bus stapt, neem je een deelfiets met je abonnement. Ideaal in en rond stadskernen.
    bv. Velo, Blue-bike, Cloudbike, Mobit

Voorwaarden om van de fiets een succes te maken

Om van de fiets ècht een succes te maken bij de werknemers, is het wel belangrijk dat het bedrijf inzet op een goede infrastructuur:

  • fietspomp aanwezig
  • overdekte en veilige fietsstallingen
  • omkleedruimte met lockers en eventueel douches

Zo kan je fris (gewassen) en met een gerust geweten (mijn fiets staat veilig) aan de werkdag beginnen!

MEER INFO

Wil je extra tips voor ergonomie of duurzaamheid op jouw (thuis)kantoor? Ga zelf aan de slag met ons gratis e-book, of bel ons voor een grondige aanpak van jouw bedrijf.