Ga naar de inhoud

Hebben jullie ook opgemerkt dat veel wegbermen vol bloemen staan dit seizoen?

Wist je dat deze er natuurlijk zijn gekomen, door een doordacht maaibeheer?


Het loont om ook het groen rond je kantoorgebouw duurzamer te beheren. Je helpt er niet alleen de biodiversiteit een handje mee. Het levert een mooi visitekaartje op en je creëert een aangename werkplek voor je werknemers. Bovendien draagt elke vergroening bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Op elke locatie, groot of klein, zijn er kansen en mogelijkheden om ecologisch groen te realiseren. En dat hoeft niet duur te zijn. Integendeel, je kan er veel onderhoud mee besparen. Het komt erop aan de juiste planten en een aangepast beheer te kiezen.

Hoe kan ik mijn kantoor omringen met meer groen?

Hierbij alvast enkele concrete punten waarmee je bedrijf aan de slag kan gaan. Vergeet natuurlijk niet te starten met deskundig advies en een plan van aanpak.

  1. Maai gras minder en laat (bepaalde) grasstroken hun natuurlijke gang gaan (lente/zomer)
  2. Plant of zaai bloemenstroken (april/mei)
  3. Plant bloeiende planten en struiken die goed tegen de droogte kunnen (april/mei of najaar)
  4. Plaats nestkastjes en bijenhotels

Winst voor de natuur

Wat is er mooier dan toekomen op je werk in de zoemende natuur? Het maakt niet uit of je bloeiers plant of ze juist vanzelf laat verschijnen door minder te maaien: bijen en andere insecten zullen er wel bij varen. Wist je dat een bij per vlucht zo’n 1.000 bloemen bezoekt? En dat zij om 10 gram honing te maken 400 keer moet uitvliegen?

Door grasstroken 1 of 2 keer te maaien per jaar en het maaisel af te voeren ontstaat een grote soortenrijkdom. De variëteit in bloemen en grassen zal elk jaar toenemen door verarming van de bodem. Laat je het maaisel liggen, dan zullen monotone grassen (raaigras, hanepoot, kweekgras), brandnetels en bramen het overnemen. Je hoeft ook niet al het bestaande gras te laten (wild)groeien. Maai in cirkels, vierkanten, of stroken. Met een gemaaide “onderhoudsstrook” langs de zijkanten blijven de randen er netjes uitzien.

Kleine ingrepen en minder onderhoud zorgen voor meer biodiversiteit


Biodivers groenbeheer is voordelig

Een ander argument voor een doordachte en ecologische bedrijfstuin is kostenbesparing. Want wanneer er minder vaak onderhoud nodig is, komt er budget vrij. Het maaisel afvoeren zorgt dan wel voor extra arbeid, op middellange termijn zal deze aanpak zorgen voor minder biomassa (en minder werk). In het voor- en najaar bespaar je dan weer op typische gazonkosten zoals kalk strooien, bemesten, bijzaaien, …. .

‘Je bespaart een kleine 10 procent op het maaien en afvoeren van maaisel zelf, maar de grote winst van extensief beheer zit in het wegvallen van het vele werk dat een groene grasmat vraagt: verticuteren, bijzaaien, kantjes afsteken, bladafval ruimen… Extensief beheer is op dat vlak drie keer goedkoper. Een forse besparing, dus.’
Christian Ysenbaardt
Expertisecentrum groenbeheer Antwerpen

Met een slim groenbeheer bespaar je op tuinonderhoud

Groen rond je bedrijf versterkt je imago

Een biodiverse bedrijfsomgeving maakt je bedrijf aantrekkelijker voor werknemers, klanten, omwonenden en de gemeente of stad.

1. Aantrekkelijke werkgever: goede werknemers zijn geld waard. Door te investeren in biodiversiteit creëer je een aangename werkplek en imago en trek je goede (nieuwe) werknemers aan.

Zo is het kantoorgebouw van Athlon Car Lease in Machelen omgeven door wild grasland, lage struiken, bos en bloemenweide. Verhardingen werden beperkt tot een minimum. Enkel voor de klanten is er parking aan het gebouw. De eigen werknemers parkeren 300 meter verder want zo beginnen zij – heel bewust – hun werkdag met een mooie wandeling door de natuur.
“Wij trekken vandaag veel interessantere profielen aan dan vroeger. En zij komen voor het hele verhaal dat ze zien en voelen. Als je hier werkt, dan kijk je op natuur en een leuke en rustgevende omgeving”
Erwin Ollivier
Athlon Car Lease

2. Aantrekkelijk voor klanten. Een bedrijf dat zorg draagt voor de natuur en communiceert over dit engagement, dat spreekt klanten aan.

Ook als je bijvoorbeeld een stadskantoor hebt, kan je kiezen voor groene ingrepen met een grote impact:

A. Een verticale tuin, groene gevel of muurtuin kan zowel binnen als buiten. Ook ideaal om een lelijke muur te verstoppen.

B. Een dakterras of binnenkoer bieden mogelijkheden voor planten en bomen in potten

Ook een beperkte buitenruimte heeft potentieel voor biodiversiteit

MEET THE MAKER

  • Biodiversiteit rond je kantoorgebouw aanpakken? Forest Fwd helpt je bedrijf op weg met een “green scan”. Ook voor bedrijven in de stad met een klein terras of binnenkoer. 
  • Mooi bijenhotel aan je kantoor? Bees & You komt het installeren.
  • Kosten van ecologisch en traditioneel groenbeheer rond jouw kantoorgebouw vergelijken? Dat kan gemakkelijk via deze tool
  • In de prijzen vallen met jouw biodiverse bedrijfstuin? Deelnemen aan de “Award Biodivers Bedrijventerrein” van de Vlaamse Overheid kan tot 3/9/2021 via deze link
  • Echt weinig plaats voor groen of een lelijke muur verstoppen? Kies voor een muurtuin

MEER INFO

Wil jouw bedrijf ook meer inzetten op bedrijfsgroen en biodiversiteit? Contacteer ons voor meer info.  Mail naar info@duurzaamkantoor.be, of bel ons voor een grondige aanpak van jouw bedrijf.