Ga naar de inhoud

Wist je dat meer groen in en rond je kantoorgebouw ook het welzijn van je werknemers kan verbeteren?

Werknemerswelzijn staat tegenwoordig hoog op de HR agenda. Een groene omgeving in en rond je kantoor is niet alleen goed in de strijd tegen de klimaatopwarming, maar geeft jouw medewerkers ook een fijner werkgevoel. Een hulpmiddel om burn-out en depressie tegen te gaan? Verschillende studies hebben aangetoond dat een groene werkomgeving alvast een positieve invloed heeft op het fysieke en mentale welzijn van je werknemers!

Groen & fysiek welzijn

Aandacht voor groene elementen binnen op kantoor en errond kan het fysieke welzijn verbeteren:

✔ Bomen rond het kantoorgebouw zorgen voor verkoeling en een aangenamere  binnentemperatuur . Het effect is het grootst wanneer ze schaduw geven aan airco- installaties en aan ramen en muren aan de kant met het meeste zonne-instraling. Aan de zonnekant zijn vooral loofbomen interessant omdat ze hun bladeren verliezen in de herfst en de zonne-instraling van de herfst tot de lente wel voordelig is. Ook gevelbegroeiing of een groendak zorgen voor verkoeling.

Groen op kantoor zorgt voor geluidsdemping, betere akoestiek en dus een rustigere werksfeer. Denk daarbij niet alleen aan planten in pot, maar bijvoorbeeld ook aan een moswand.

✔︎ Bomen en planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit binnen èn buiten. Zet dus niet alleen wat planten op je bureau, maar neem ook een gezonde middagpauze en haal een frisse neus op je kantoorterras!

Groen op en rond kantoor zorgt voor een aangenamer binnenklimaat

Groen & mentaal welzijn

Het lijkt moeilijker te onderzoeken en te bewijzen dat ook onze geest invloed ondervindt van een groenere werkomgeving. Maar toch zijn er ondertussen heel wat wetenschappelijke studies met opvallende bevindingen:

✔︎ Planten op kantoor: werknemers voelen zich door de aanwezigheid van planten op kantoor minder gestresst, alerter en meer op hun gemak voelen.

✔︎ Uitzicht op groen vanuit je kantoorraam: enkel al het kijken naar groen heeft een stressverlagende werking en herstelt het concentratievermogen. Een verklaring is dat een natuurlijke omgeving de mogelijkheid biedt om afstand te nemen van routinematige bezigheden en gedachten. Dit leidt zelfs tot het beter bestand zijn tegen toekomstige stress.

✔ Bewegingspauze in de natuur: het effect van “bewegen in een groene omgeving” is groter dan het effect van louter “beweging” (in een niet-groene omgeving). Sta dus regelmatig op van je bureau en ga even naar buiten. Of kies voor een wandelvergadering of lunch in de tuin van je kantoor of in een park in de buurt.

Verminder stress en verhoog productiviteit met zicht op groen

Wil jij ook blijere werknemers, minder ziekteverzuim en meer “job satisfaction”? Zorg als werkgever waar mogelijk voor een groene werkomgeving binnen en rondom je kantoor. Wijs je werknemers op alle bovenvermelde positieve effecten en spoor hen actief aan om hiermee aan de slag te gaan.

Meet the maker

  • Biodiversiteit rond je kantoorgebouw aanpakken? Forest Fwd helpt je bedrijf op weg met een “green scan”. Ook voor bedrijven in de stad met een klein terras of binnenkoer. 
  • Weinig plaats voor groen binnen of buiten? Ga voor een levende groene muur met groenegevels.be, Mossprojects.be, Mosmuur.be of alka-products.com

Meer info

Wil jouw bedrijf ook meer inzetten op een duurzaam kantoor ? Contacteer ons voor meer info. Mail naar info@duurzaamkantoor.be, of bel ons voor een grondige aanpak van jouw bedrijf met onze “office scan”.

Bronnen studies

The Health Benefits of Urban Nature: How Much Do We Need? (Shanahan et al, 2015)

Daarom groen! Waarom u wint bij groen in uw stad of gemeente (Aertsenset al., 2012)

Effects of Urban Vegetation on Urban Air Quality (Leung, 2011)

The influence of forest view through a window on job satisfaction and job stress (Won Sop Shin, 2007)

Experimental approach to the contribution of plant-covered walls to the thermal behaviour of building envelopes (Eumorfopoulou & Kontoleon, 2009)

Potential energy savings in buildings by an urban tree planting programme in California (E. McPherson & Simpson, 2003)

Psychological effects of forest environments on healthy adults (Morira & Emi, 2006)

The mental and physical health outcomes of green excercise (Pretty et al, 2005)